Ovalklicheer

 

Ovaler 16 øre

 

Ovalklicheerne.

I lighed med rammerne findes der også for ovalerne matrice og klicee fejl. Ovalkliceerne til alle skillingsværdierne er lavet over et stumt moderstempel, uden værdiangivelse, over hvilket man tog en række datterstempler., hvor i værdiangivelserne blev indgraveret. Til øreværdierne har man brugt en lidt anden fremgangsmåde da der er ret stor forskel fra værdi til værdi. Det mest tydelige er 100 øre mærket der har 5 aks og 5 blade på hver side af midteraksen, mens alle øvrige værdier har 8  aks og 2 blade.

Mens det for rammetrykpladerne var almindeligt, at kliceerne havde samme  plads gennem en lang række tryk, gjorde man det modsatte med ovalkliceerne, dem brød man ned fra tryk til tryk, dog med få undtagelser. Dette har stor betydning når man skal tryk og potionsbestemme et mærke, hvis man har et mærke med ovalfejl, og kan se hvilke rammematrice mærket er, vil man som regel kunne tryk og potionsbestemme et mærke. AFA har i 1966 udgivet et lille hæfte hvor Børge Schäffer gennemgår de første 17 tryk af 16 øre, der er trykt med et sæt ovalkliceerne. Et god hjælp til trykbestemmelse af 16 øres mærker.

Over moderstemplet til øreværdierne har man taget et antal matricer, som så danner grundlaget for fremstilling af ovalkliceerne. Såfremt der opstod en fejl i en matrice, vil denne fejl kunne genfindes i et antal ovalkliceer, tryk med ovalkliceerne taget over den pågældende matrice.

Du vil her kunne se en kort gennemgang af ovalmatrice fejlene på 4 ørs's og 8 ørs's mærkerne og udvalgte ovalfejl: (Læs mere i litteratur listen)

Klik på billede for stor størrelse.

4 øre ovalmatricefejl.    om4øre.JPG (70437 bytes)
4 øre ovalfejl.
8 øre ovalmatricefejl.    om8øre.JPG (205592 bytes)
8 øre ovalfejl.ovalfejl8,1.JPG (218433 bytes) ovalfejl8.2.JPG (319838 bytes) oval8,3.JPG (291451 bytes)
 

 

Home ] Ovaler 16 øre ]

Send mail to Jan@klovtofte.dk with questions or comments about this web site.
Last modified: oktober 22, 2000